De Reuze Dwerg

DIE EEN KOPJE KLEINER WIL ZIJN

regie: Olaf van de Ven (Meneer Monster) / illustratie: Michiel Schellekens

Ivan is veel te groot voor een dwerg! Hij past niet op een stoel, niet in zijn huis en zelfs zijn kleren zijn te klein. Hij is dol op klassieke muziek, maar alle instrumenten van de dwergen begeven het onder zijn gewicht.

In een groot Russisch avontuur gaat Ivan opzoek naar zijn ware zelf. Samen met zijn nieuwe vrienden, Vladimir de koopman, het tovervrouwtje Baba Yaga, de vals-zingende Vuurvogel en een enorme Neus komt hij erachter dat groot zijn misschien helemaal zo gek nog niet is… Gedurende de voorstelling leert Ivan dat iedereen goede en slechte eigenschappen heeft en dat wat een ander anders maakt juist heel bijzonder kan zijn.

De voorstelling ‘De Reuze Dwerg (die een kopje kleiner wil zijn)’ is geïnspireerd op van oorsprong Slavische sprookjes en wordt gespeeld onder begeleiding van klassieke muziek van onder andere Tsjaikovski, Moessorgski, Shostakovich en Stravinsky. Met instrumenten als de ukelele, (mini)trombone en de Russische balalaika is het een muzikaal festijn. Een spannend avontuur vol fysiek spel, humor en fantasie waarbij op een speelse en toegankelijke manier klassieke muziek tot leven wordt gebracht.


Muziek uit de voorstelling

 1. Kalinka – Russisch balalaika liedje
  Op dit overbekende Russische balalaika liedje speelt en zingt Mark over het tovervrouwtje Baba Yaga.
 2. Dans van de Suikerfee
  De dans van de Suikerfee uit de Notenkraker van Tchaikovsky is een terugkerend thema in de Reuzedwerg. Mark speelt dit op een Lyra klokkenspel als hij de muziekinstrumenten tot leven tovert.
 3. De Zwaan van Saint-Saëns
  Op deze beroemde compositie wordt de meest bekende danssolo ‘de stervende zwaan’ uitgevoerd.
  Mark speelt dit stuk bij binnenkomst op de ukelele en dit muziekstuk hoor je kort als de Vuurvogel boven op de berg in huilen uitbarst.
 4. Mars van de speelgoedsoldaatjes van Tchaikovsky.
  Mars uit de Notenkraker van Tchaikovsky.
  Mark gebruikt dit in deze voorstelling om zich om te kleden naar de Reuze Dwerg in veel te kleine kleren.
 5. De Typemachine van Leroy Anderson.
  Bekend muziekstuk op het ritme van een typemachine en uitgevoerd met een typemachine. Mark speelt dit stuk precies op die manier in de voorstelling.
 6. Tweede Wals van Shostakovich.
  Tweede Wals uit de Tweede Jazzsuite van Shostakovich. Andre Rieu heeft deze wals standaard op z’n repertoire staan!
  Mark speelt deze melodie eerst op de kleine schuiftrompet en op het einde op de trombone. Probeer maar eens stil te blijven zitten op deze klassieker.
 7. La donna e mobile
  La donna e mobile uit de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi. Mark zingt als Vladimir de Marktkoopman ‘Ik heb een goed idee’ terwijl het zijn winkeltje uitstalt.
 8. Baba Yaga en de hut op kippenpoten.
  De Hut op Kippenpoten uit de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski. Mark danst als Baba Yaga met het hutje op zijn hoofd.
 9. De Grote Berg
  Een Nacht op de kale Berg van Rimsky-Korsakov / Moessorgski.
  Mark wappert met grote lakens om wind, sneeuw en storm uit te beelden als hij de grote berg creëert.
 10. Vuurvogel:
  Der Vogelfänger bin ich ja, uit de opera Die Zauberflöte (de Toverfluit) van Wolfgang Amadeus Mozart. De vuurvogel zingt in de voorstelling ‘Ja de Vuurvogel ben ik ja, van je hela hola hopsasa’ vanuit zijn kooi.
 11. In the Hall of the Mountain King
  In the Hall of the Mountain King uit Peer Gynt van Edvard Grieg. Op dit bekende stuk zingt Mark als de Reus zonder Neus en je hoort het mzjuiekstuk als de reuzwdwerg en de Vuurvogel samen de grote berg oplopen.
 12. An der schone Blauwe Donau – Johan Strauss
  Mark ruikt hier met de Reuze Neus op zijn hoofd op de maat van deze bekende klanken.
 13. Bloemenwals
  De Bloemenwals uit de Notenkraker van Tchaikovsky. Mark danst met de toverbloem aan het einde van de voorstelling als hij de magische thee maakt voor Baba Yaga.