Help! Ik heb een vlieg ingeslikt!

regie: Olaf van de Ven (Meneer Monster)

Een spannende muzikale voorstelling met heel veel dieren en prachtige klassieke muziek van o.a. Saint-Saëns, Rossini en Tchaikovsky.

Mark schrikt wakker! Hij heeft een vlieg ingeslikt! Wat moet hij nu doen? Die vlieg blijft maar rondjes vliegen in zijn buik! Hij kijkt rond in zijn slaapkamer en begint te fantaseren hoe allerlei dieren hem te hulp schieten. Kleine dieren, grote dieren, lichte en zware dieren, langzame en snelle dieren, lieve en gevaarlijke dieren. Als je goed luistert hoor je ze stuk voor stuk in de muziek. Allemaal komen ze helpen om de vlieg uit zijn buik te krijgen! Maar zou het ze lukken?

Klassieke muziek is Mark van Vliet met de paplepel ingegoten. Zijn vader speelde jaren in het Rotterdams Philharmonisch Orkest en op vroege leeftijd mocht hij al mee naar de grote concerten. Daar keek hij zijn ogen uit met al die instrumenten. Zo raakte hij op vroege leeftijd ook zelf verslingerd aan muziek. In deze voorstelling zingt, danst en speelt Mark op bekende melodieën van beroemde componisten.

‘Help! ik heb een vlieg ingeslikt’ is een speelse manier voor kinderen (en volwassenen) om in aanraking te komen met de prachtige klanken en beeldende kracht van klassieke muziek. Deze voorstelling is makkelijk te combineren met een lessenserie over ‘het Carnaval Der Dieren’ van Camille Saint-Saëns dat al op veel basisscholen deel uitmaakt van het lesprogramma. Verschillende fragmenten komen op een bijzondere manier terug in deze voorstelling. Een genot voor al uw leerlingen en docenten!


Muziek uit de voorstelling

 1. Ouverture Willem Tell-finale van Rossini
  Mark moet douchen en gaan slapen van zijn moeder. Maar Markt speelt in zijn kamer veel liever een paard na met een handdoek als staart. Zijn badeend Figaro rijdt als ridder boven op hem mee.
 2. Largo al factotum van Rossini
  Op deze bekende aria zingt Mark onder de douche met eend Figaro. Er ontvouwt zich een prachtig schaduwspel met een leuke achtervolging op de muziek tussen de borstel en Figaro.
 3. Can Can van Offenbach
  Mark poets ritmisch zijn tanden op deze bekende compositie en drumt met zijn tandenborstel op de wasbak en de kraan.
 4. Flight of the Bumbleebee van Rimsky Korsakov
  Mark hoort een vlieg en rent hem met zijn vliegenmepper door zijn kamer achterna. Pas op! De vlieg vliegt ook door het publiek heen en Mark slaat wild om zich heen om de vlieg te pakken te krijgen.
 5. Wiegenlied van Brahms
  Mark gaat eindelijk slapen op dit lieve wiegenlied. Hij past alleen niet in het bed! Zijn voeten steken uit! Dan maar andersom. Nu steekt zijn hoofd tegen het bed! Dan maar op zijn zij. Huh dit past ook niet! Oh misschien moet de deken andersom. Ja nu ligt hij lekker.
 6. Russische dans Trepak Tchaikovsky
  Maar daar komt die vlieg weer! Mark gaapt en per ongeluk slikt hij de vlieg door! Mark probeert de vlieg uit z’n buik te slaan en deze compositie met die harde accenten helpen daar heel goed bij!
 7. Kattenduet (Duetto buffo di due gatti) van Rossini
  De vlieg gaat niet uit z’n buik. Wat nu? Mark zich een zielig duet met zijn kat Mimi.
 8. La danza Tarantella van Rossini
  Een spin eet vliegjes! Misschien kan Antonio de Spin Mark helpen! Mark roept Antonio en slik hem door. Antonio zingt over lekker vliegjes eten met pastasaus.
 9. Poules et Coqs van Saint-Saëns
  Maar hoe krijg je nu weer een spin uit je buik? Mark hoort kippengeluiden.
 10. Ballet van de kuikens in de dop van Moessorgski.
  Ma Tokkie de kip pikt op het ritme van deze compositie uit de Schilderijententoonstelling van Moessorgski! ‘Mooi! Van mij!’ roept ze als ze iets pikt en in haar mandje stopt. Gelukkig pikt ze ook het spinnenweb van Antonio kapot.
 11. Thema van de Wolf van Prokofjev
  Hoe krijg je een kip uit je buik? Dan hoort Mark een hard gehuil. Het is…de Grote Boze Wolfgang! En ‘hap!’ die slikt zo die Ma Tokkie in een keer door. Maar hij heeft nog meer honger en slikt zo ook Figaro de badeend door! Wat nu?
 12. Sabeldans van Khachaturian
  We moeten samen de Grote Boze Wolfgang verslaan! Tel je mee? Drie! Twee! Een! Aaanvallen!!
 13. Olifant de Olifant Saint-Saëns
  Dokter O. de Olifant komt Mark te hulp. Om de melodie van de contrabas zingt hij: ‘Oh ik ben een hele dikke Olifant, met hele grote, zware poten en een hele dikke achterkant’
  Uiteindelijk haalt dokter O met zijn slurf alle dieren weer uit Mark zijn buik!
 14. Humoresque #7 van Dvorák
  Deze melodie komt voortdurend in verschillende variaties terug in de voorstelling. Dan weer opgewekt met een piano, dan weer somber met een cello.